Adana’da kuraklık ayçiçeği hasadını öne çekti

Türkiye’nin ayçiçeği üretiminde önemli paya sahip kentlerinden Adana’da, aşırı sıcak ve poyrazın yol açtığı kuraklık, tarımsal üretimi olumsuz etkiledi.
Normalde ağustos ayında başlayan ayçiçeği hasadı, bu yıl temmuz başında başladı.
İmamoğlu ilçesine bağlı Camili Mahallesi’nde ayçiçeği tarlalarında hasat, bu yıl aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle erkenden başladı.
VERİM CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ
Geçtiğimiz yıllarda susuz arazilerde yağışlarda nedeniyle dönüm başına 200 kilogram ürün alınan tarlalarda, bu yıl verim 80-100 kilograma kadar düştü.
Ayçiçeklerinin aşırı sıcak ve poyraz nedeniyle tam olgunlaşmadan kuruduğunu belirten üreticiler, bir çok üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de bekleneni alamadıklarını kaydetti.
“AŞIRI SOCAK AYÇİÇEĞİNİ ERKEN KURUTTU”
65 dönüm tarlasında ayçiçeği yetiştiren üretici Serdar Deveci, “Sezonun başında güzeldi ancak yağmurların yeterli olmaması nedeniyle verimde büyük kayıp yaşandı. Geçmiş yıllarda susuz arazilerde bile 200 kilo verim alıyorduk. Bu yıl 80 kiloya düştü. Aşırı sıcak ve poyraz ayçiçeğini erken kuruttu. Olgunlaşamadan kuruduğu için ürün alamadık” dedi.
20 yıldır çiftçilik yapan Mehmet Deveci ise bu yıl yaşanan kuraklığın, son yıllarda yaşadıkları en sert kuraklık olduğunu ifade etti. Deveci, “Sadece ayçiçeğinde değil, buğdayda da ciddi kayıp yaşadık. Hasat edemeden tarlada kuruyan ürünümüz oldu” diye konuştu.