GastroEkonomi Zirvesi 8 Ekim’de İstanbul AKM’de başlıyor

TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, gastronominin artık sadece keyif değil, milyarlarca dolarlık küresel bir ekonomiyi yöneten stratejik bir sektör olduğunu belirtti. Dünya genelinde gastronomi turizmi 1,1 trilyon dolar, yiyecek-içecek hizmetleri ise 3 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşırken, sektör 357 milyon kişiye iş sağlıyor. Türkiye’de ise 2024’te gastronomi sektörü yaklaşık 900 milyar TL büyüklüğe erişip 2 milyonun üzerinde istihdam yaratıyor. Demirer, TURYİD’in 350 markası, binlerce şubesi ve 150 binden fazla çalışanıyla yılda 200 milyondan fazla ziyaretçiye hizmet verdiğini, sektörün Türkiye ekonomisinde geniş bir değer zinciri oluşturduğunu vurguladı.
GASTRONOMİDE YENİ UFUKLAR KESİŞME NOKTASI
Ebru Koralı, “Kesişme Noktası” temasının gastronominin geleceğine yol gösteren bir rehber olduğunu belirtti. Gastronominin yaratıcı endüstriler, sürdürülebilir kalkınma ve kültürel hafızanın merkezinde yer aldığını vurgulayan Koralı, zirvede doğanın döngüselliği ve insan hafızasının sofralarda nasıl canlandığını keşfedeceklerini söyledi. Zirvede Michelin yıldızlı şeflerden sürdürülebilirlik ve mavi ekonomi gibi konulara kadar çeşitli perspektifler sunulacak. Koralı, Global GastroEkonomi Zirvesi’nin ülkemizin geleceğine yön veren güçlü bir platform olduğunu ifade etti.