Gıdanın bozulduğunu renkle bildiren çalışma tescillendi

Erzurum’da yapılan bir çalışma, ağızdan beslenemeyen hastaların kullandığı beslenme torbasındaki gıdanın durumunu renk sensörü ile tespit etmeyi amaçlıyor.
Prof. Dr. Gonca Alak, ağızdan beslenemeyen hastalar için geliştirdiği ‘Mikroçip Entegreli Akıllı Beslenme Torbası’ ile gıdanın bozulma durumunu renk değişimi ile gösterecek bir sistem tasarladı. Bu çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.
Alak, bu projeye, hastaların beslenme durumunu daha iyi takip edebilmek amacıyla, hemşire olan kız kardeşi ve doktor eniştesiyle yaptığı sohbetler sonucunda başladı. Yaklaşık bir yıl süren laboratuvar çalışmaları sonucunda, beslenme torbasına entegre edilen sensörler sayesinde gıdanın bozulup bozulmadığı anlaşılabilecek.
Alak, bu sistemin özellikle evde bakım sürecinde hastaların güvenli bir şekilde beslenmelerine yardımcı olacağını belirtti. Gıdaların 12 saat içinde tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Alak, çevresel koşulların uygun olmaması durumunda sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekti.
Geliştirilen mikroçip, beslenme solüsyonunda üreyen bakterilerin oluşturduğu metabolitlerle etkileşime girerek renk değişimi sağlayacak. Bu sayede hasta yakınları, gıdanın tüketilemeyeceği konusunda görsel bir uyarı alacaklar.
Alak, bu çalışmanın hem hasta hem de hasta yakınları için büyük kolaylık sağlayacağını ifade ederek, destek veren ailesine ve üniversitesine teşekkür etti.