Yeni araştırma: Beyne zarar veren abur cuburlar belirlendi

Virginia Tech Üniversitesi’nden bilim insanları, beyin sağlığına en fazla zarar veren abur cuburları belirledi. Araştırmada aşırı işlenmiş etler ve şekerli içecekler ön plana çıkıyor.

Bilim insanları, aşırı işlenmiş et ürünleri ve şekerli içeceklerin her gün fazladan tüketilmesinin, bunama ve Alzheimer gibi bilişsel bozukluk riskini artırabileceğini buldu.

2014-2020 yılları arasında yapılan çalışmada, 55 yaş ve üzerindeki 4,750 ABD’li katılımcı incelendi. Katılımcılara her iki yılda bir bilişsel testler uygulandı.

Sonuç olarak, 1,363 kişi bilişsel bozulma yaşadı. Her gün fazladan bir porsiyon aşırı işlenmiş et tüketenlerde risk yüzde 17, şekerli içecek tüketenlerde ise yüzde 6 arttı.

Araştırma, toplam ultra işlenmiş gıda tüketimi ile bilişsel bozulma arasında doğrudan bir ilişki bulamadı. Diğer işlenmiş gıdalar bu etkiyi göstermedi.

Virginia Tech’ten Brenda Davy, sonuçların umut verici olduğunu belirtti ve ölçülü seçimlerin önemine vurgu yaptı. Araştırmacılar, aşırı işlenmiş ürünleri azaltmanın en etkili yolunun evde yemek pişirme alışkanlıklarını artırmak olduğunu ifade etti.

Başa dön tuşu